180 graden anders denken om vooruit te komen

Think outside the box
Tips
13-11-2014

Bij wat voor organisatie werk je? Wat doen jullie om te blijven bestaan? Wat is jullie bestaansrecht in deze wereld? Bedenk dit essentiële weg en wat houdt je dan over als bedrijf? Waar wordt nu het geld mee verdiend, wat als dit nu eens niet meer bestond? Wat houd je dan over als organisatie? Wat voor mensen heb je in dienst? Wat is de kracht van jouw locatie? Hoe zien jouw klanten eruit? Welke leveranciers heb je?

Dan kom je tot de echte essentie van jouw organisatie. Zijn er bedrijven die hier op lijken? Wat kan je van dit soort bedrijven leren of adopteren. Hierin zit potentiele natuurlijke groei welke je met creativiteit en lef kunt bewerkstellen.

Wat is een tankstation zonder benzine?

Paul J. van Loon (censor) gaf het voorbeeld over een tankstation in het grensgebied van Nederland. Door de accijnzen van onze overheid daalde de inkomsten uit benzine en diesel. Hoe kan deze ondernemer zijn bedrijf doorzetten als het meest essentiële product niet meer verkoopt? Extra complex maakt het omdat deze verandering komt door een besluit van de overheid waar hij geen invloed op heeft. Een flink dilemma. Een tankstation zonder benzine en diesel is geen tankstation.
Wat dan wel? Het is niets meer dan een winkel die goed bereikbaar is, met ruime openingsuren. Waar mensen ‘s avonds of in het weekend nog even snel een boodschapje doen. Door samen te gaan werken met speciaalzaken in zijn omgeving, zoals een bloemist, een slager en een bakkerij heeft hij zijn tankstation uitgebreid met een broodjeszaak en het verkopen van bloemen (vooral buiten de openingstijden van de bloemist). Door anders te denken kom je tot de kern van je organisatie en daardoor wordt het innoveren veel makkelijker omdat alles kan.

Wat is de essentie van jouw organisatie, wat nou als je dat niet meer zou doen, welke voordelen heb je dan over?

Succes & veel creativiteit toegewenst.

Robert Ros

Inspirerende ruimte nodig? Bekijk onze Inofec Skybox.
Lees ook: We hebben toch geen tijd voor creativiteit!


Gerelateerd Gerelateerde berichten