De psychologie van brainstormen: In je eentje samenwerken

samenwerken
Tips
20-04-2016

Veel mensen weten niet dat brainstormen is ontwikkeld door Alex Osborn in de jaren 50. Hij was oprichter en directeur van een reclamebureau en had daarom veel interesse in het ontwikkelen van sterke en originele communicatie-ideeën d.m.v. samenwerken. Hij heeft de brainstorm-techniek ontwikkeld nadat hij concludeerde dat groepen werden geremd in hun creativiteit en dat de gemiddelde persoon twee keer zoveel ideeën kon bedenken als zij onderdeel waren van een groep.

Het proces

Het brainstormproces is opgesplitst in twee fasen, namelijk de divergentie (idee-generatieface), en de convergentie (idee-evaluatiefase). Osborn bedacht enkele kernregels tijdens de divergentie om een open denkruimte te creëren en alle barrières weg te halen:

Het uitstellen van kritiek is enorm belangrijk voor een effectieve brainstormsessie, maar dit blijkt in de praktijk toch vaak moeilijk te zijn. Het probleem is dat de groepsdynamiek soms te groot is en dat de creativiteit van personen geremd kan worden. Bijvoorbeeld, deelnemers van een brainstormgroep kunnen zich gaan schamen en sommige leden dragen weinig bij aan het bedenken van ideeën. In een groep van zeven of acht personen, wordt meestal ongeveer 70% van het gesprek gevoerd door maar drie personen.

Individueel brainstormen

Volgens het boek Social Psychology bedenken personen die individueel werken een groter aantal kwalitatief goede ideeën dan groepen waarin personen samenwerken. Brainstormen kan absoluut effectief zijn, maar individueel brainstormen zorgt voor ideeën die van hogere kwaliteit zijn. Ondanks deze informatie is brainstormen in groepen nog steeds zeer populair, omdat het ook vaak een plezierige manier is van samenwerken. Het zou effectief kunnen zijn om een combinatie van individuele en gezamenlijke brainstormsessies te creëren. Dat kan bijvoorbeeld door dit multi-stappenplan:

  1. Kom samen met je team en definieer het probleem of doel.
  2. Splits op en geef elkaar de ruimte om individueel ideeën te bedenken.
  3. Kom weer bij elkaar en deel jullie ideeën.
  4. Kies de beste ideeën en probeer opbouwende kritiek te geven.

Probeer deze volgende keer deze manier van brainstormen en veel succes met de komende brainstormsessies! Als je deze post interessant vond, lees dan ook de andere artikelen om onze blog.

Misschien een keer brainstormen op een unieke locatie?
Het is mogelijk bij Indoor Skydive Roosendaal