Scrum, de nieuwe brainstormtechniek!

Scrum
Tips
23-05-2016

Hebben jullie een project of willen jullie een nieuw product lanceren en mag dit niet te lang duren? Dan kan werken met scrum een goede oplossing zijn.

Wat is Scrum eigenlijk?
Scrum gaat uit van sprints, maar voordat we daar dieper op in gaan is het belangrijk om te weten wie er allemaal betrokken zijn.

TeambuildingJe sprint team bestaat uit 3 onderdelen. Ten eerste heb je de opdrachtgever. Deze rol spreekt voor zich. Een tweede rol, of eigenlijk liever rollen, is die van het scrumteam. Dit team bestaat uit 5 tot 9 personen met allemaal een andere discipline. Zo kan er met verschillende invalshoeken worden gekeken naar het project. De laatste rol die vergeven moet worden is de rol van scrummaster. Deze persoon moet ervoor zorgen dat het scrumteam zonder obstakels door kan. Als er zich toch een obstakel voordoet dan is het de verantwoordelijkheid van de scrummaster om dit obstakel te takkelen.

Nu we weten wie er allemaal betrokken zijn bij deze methode kunnen we door naar de uitvoering. Een scrum bestaat uit 4 fases. De eerste fase is de ontwerpfase, productbacklog genaamd. In deze fase krijgt het project vorm. Alle onderdelen/doelen van het project worden hier in een lijst gezet.

De fase die hierna komt is de sprintbacklog. Hier wordt de productbacklog geprioriteerd en worden de belangrijkste onderdelen/doelen eruit gehaald en opnieuw neergezet. Dit vormt samen het sprintdoel.

Na deze twee fases is het tijd voor fase 3, de sprint zelf. De sprint is een tijdsperiode van maximaal 1 maand waarin de sprintdoelen worden behaald. Tijdens de sprint wordt er gebruik gemaakt van daily standups om de voortgang te bewaken. In deze daily standup, een dagstart, worden er drie vragen gesteld: Wat heb jij bereikt sinds de vorige standup? Wat ga je bereiken tot de volgende standup? En waar loop je tegenaan?
Mochten er obstakels zijn, dan dient de scrummaster deze uit de weg te ruimen.Brainstormtechnieken

Na de sprint periode is het tijd voor de sprintreview. Hier wordt er gereflecteerd op het resultaat. Mocht het resultaat nog niet voldoende zijn, dan wordt het proces herhaald net zo lang tot het aan de wensen voldoet van de opdrachtgever.

Veel succes met deze methode!